Gotuj lokalnie

3 czerwca 2016

Zatrzymać smaki lata

3 czerwca 2016

Czas na piknik!

3 czerwca 2016
finalistki
Small jars of tomato sauce
Vita Rustica_Piknik_1 (2)
Fot. Dorota Cieplicka

Park w dużym mieście, mała miejscowość lub piękna wieś – piknik można urządzić praktycznie w każdym miejscu.

Piknik z rodziną, wykorzystany na wspólną zabawę i posiłki na świeżym powietrzu, to wspaniała okazja na relaks i zbliżenie całej rodziny. Dzięki tak spędzonym wspólnie chwilom, następnego weekendu cała rodzina nie będzie się mogła doczekać.

Vita Rustica_Przepisy_1 (9)             Vita Rustica_Przepisy_1 (6)                  Vita Rustica_Przepisy_1 (7)

Menu piknikowe może być dowolne, od wyciągniętych z plecaka kanapek do ciepłych posiłków przygotowanych na grillu. Okazja i towarzystwo będą determinować Wasz wybór, ale tak czy inaczej do pikniku warto się odpowiednio przygotować.

Tymczasem podajemy nasze sprawdzone pomysły na apetyczne przekąski do zabrania na piknik.

 

 

 

Ekspresowa pasta z zielonego groszku i awokado

Vita Rustica_Przepisy_1 (3)

Składniki

Dojrzałe awokado

Szklanka ugotowanego groszku

Sok z połowy cytryny

2 ząbki czosnku

Kilka listków bazylii

Sól i pieprz do smaku

 

Wszystkie składniku umieszczamy w jednym pojemniku i blendujemy.

 

 

Słodkie bułeczki z malinami i konfiturą różaną

 

Vita Rustica_Przepisy_1 (8)Składniki na 8 bułeczek

250 g mąki pszennej

7 g  drożdży

Odrobina soli

Pół szklanki mleka (125 ml)

Żółtko

Ok 60 ml oleju

¼ szklanki cukru

 

Nadzienie

150 g malin (mogą być mrożone)

2 łyżki konfitury różanej

Płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej do zagęszczenia nadzienia

 

Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrabiać ręcznie lub mikserem przez ok 10 minut, do dokładnego połączenia się produktów aż ciasto będzie miękkie i plastyczne.  Odstawić na godzinę do wyrośnięcia-musi podwoić swoją objętość.

Po tym czasie, ciasto wyjąć z miski i krótko wyrobić. Podzielić na osiem części i uformować kule. Pozostawić na 20 minut do wyrośnięcia.  Po 20 minutach, każdą z nich rozpłaszczyć, by utworzyła okrągły placek. Na środku umieścić łyżkę nadzienia i zlepić brzegi, delikatnie formując. Każdą z bułeczek umieścić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wysypanej mąkę łączeniem do dołu.

Tak przygotowane bułeczki zostawiamy pod ściereczką na 40 minut.

Wyrośnięte pieczemy  w temperaturze 220 stopni przez 15 minut. (Piekarnik opcja nagrzewania góra-dół).

 

 

Szybkie ziołowe paluszki

Vita Rustica_Przepisy_1 (10)

Składniki

Gotowe ciasto francuskie

Oliwa extra virgin

Mieszanka ziół prowansalskich

Sól

Opcjonalnie twardy żółty ser typu parmezan

Porcję gotowego ciasta francuskiego rozwijamy. W miseczce mieszamy oliwę extra virgin z łyżką mieszanki ziół prowansalskich.

Płat ciasta smarujemy oliwą z ziołami i  delikatnie solimy (opcjonalnie obsypujemy startym twardym serem, który lekko przyciskamy do ciasta). Kroimy ciasto na długie ok 2 cm paski. Każdy pasek chwytamy za oba końce i skręcamy w przeciwnych kierunkach, by powstała sprężynka i przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Pieczemy wg zaleceń producenta ciasta.

 

 

Placek lotaryński. Quiche Lorraine.

Vita Rustica_Przepisy_1 (5)

Ciasto:

200 g mąki pszennej

125 g zimnego masła + odrobina do wysmarowania formy

Szczypta soli

Ok ½ szklanki zimnej wody

 

Nadzienie

200 g chudego wędzonego boczku

125 g żółtego twardego sera typu parmezan czy gruyère

200 g śmietany (kremówka)

4 jajka

Sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i wyrabiamy. Przekładamy na uprzednio wysmarowaną masłem  formę do tarty i rozprowadzamy ciasto po jej powierzchni (powinno być lepkie i elastyczne). Tak przygotowane s=ciasto chłodzimy przez 2 godziny w lodówce.

Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojony w drobną kostkę boczek.

W misce rozbijamy jajka ze śmietaną, dodajemy sól, pieprz i starty ser.

Przestudzony boczek równomiernie rozkładamy na cieście a na całość wylewamy masę z jajek i śmietany.

Pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 minut (do „zezłocenia” masy i brzegów ciasta).

 

 

Chałka drożdżowa

Vita Rustica_Przepisy_1 (17)

15 g drożdży

500 g mąki pszennej

200 ml letniej wody

40 g cukru

50 g roztopionego i ostudzonego masła

Szczypta soli

Jedno jajko i jedno żółtko do ciasta + jajko do posmarowania

 

 

Wszystkie składniki na chałkę (drożdże warto rozpuścić w letniej wodzie) umieszczamy w misce i wyrabiamy ręcznie lub mikserem na gładką jednolite masę. Ciasto powinno być elastyczne i luźne, ale nie może być klejące (w razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki).

Z ciasta formujemy kulę i odstawiamy na dwie godziny do wyrośnięcia. Warto miskę przykryć folią spożywczą. W trakcie wyrastania dwukrotnie odgazowujemy ciasto wbijając w nie po prostu pięść.

Po wyrośnięciu ciasto dzielimy na 4 części, a z każdej formujemy wałek i zaplatamy jak warkocz.

Tak uformowaną chałkę przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia na ok 40 minut.

Kiedy chałka wyrośnie, smarujemy jej wierzch rozkłóconym jajkiem z odrobiną wody. W tym momencie posypujemy ją naszym ulubionym dodatkiem, np. sezamem czy makiem.

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 35 minut.