Poradnik Miłośnika Róż – wiosenne cięcie

13 kwietnia 2016

Czas na piknik!

13 kwietnia 2016

Gotuj lokalnie

13 kwietnia 2016
lavender-ice2
Vita Rustica_Piknik_1 (2)
finalistki

Nauczyciele ze szkół gastronomicznych w ramach projektu „Gotuj lokalnie”, wzięli udział w szkoleniu i konkursie kulinarnym w dniach 5-6 marca br. Głównym motywem kulinarnym tegorocznej edycji była polska wołowina oraz produkty lokalne i regionalne.

 

Projekt był realizowany w  Centrum Techniki Kulinarnej w Doram, które zakończyło się III Ogólnopolskim Konkursem Kulinarnym. W pierwszym dniu nauczyciele wzięli udział w warsztatach kulinarnych, prowadzonych przez Marcina Budynka i  Jacka Wesołowskiego. W drugim dniu uczestnicy w dwuosobowych zespołach, przygotowywali dania główne, w których głównymi składnikami były wołowina i produkty regionalne. Kulinarne zmagania uczestników oceniali jurorzy:  Jacek Wesołowski – szef kuchni, właściciel firmy Morning, Marcin Budynek – szef kuchni, właściciel i założyciel Akademia Kulinarnej Marcina Budynka, Karolina Lupa które reprezentowała Europejski Fundusz Rozwoju Wsi Polskiej, Mats Johansson dyrektor firmy Merxteam Polska oraz Andrzej Różycki dyrektor oddziału Mazowieckiej Agencji Rynku Rolnego.

 

 

finalistki

Zwycięzcy:

I miejsce – Marta Bińkowska, Anna Kamińska- Zespół Szkół im Korpusu Ochrony Pogranicza w Szydłowcu

I miejsce

II miejsce – Ewa Dera, Piotr Kissoń – Zespół Szkół Gastronomicznych im. Febronii Gajewskiej-Karamać w Gorzowie Wielkopolskim

II miejsce

III miejsce – Aleksandra Bala, Katarzyna Gliniecka –  Zespół Szkół Gospodarczych w Elblągu

III miejsce

 

Szkolenie zostało zorganizowane przez Fundację EFRWP we współpracy z Akademią Kulinarną Marcina Budynka, przy wsparciu Fundacji Klub Szefów Kuchni.

IMG_9475 IMG_9034 IMG_8941

Dziękujemy naszym sponsorom: MerxTeam, Wypożyczalnia Gastro – Magic Service, Prymat, Develey, Kruszwica, Fusion Gusto, a także patronatom medialnym: Vita rustica, papaja.pl. Newsgastro.pl, Przegląd Gastronomiczny,, Gdziezjesc.pl