Magazyn

23 marca 2016

Pashley Manor Gardens, hrabstwo Sussex – Wiosna w angielskim ogrodzie…

23 marca 2016

Jogurt? Naturalnie!

23 marca 2016
empty image
DSC_0636
Milk and yogurt

O zaletach jogurtu naturalnego napisano wiele.  Wzmacnia kości dzięki dużej zawartości wapnia, bardzo korzystnie wpływa na naszą florę bakteryjną jelit i jest łatwo przyswajalny. Dobroczynne bakterie w nim zawarte tworzą naturalną ochronę i pobudzają system obronny naszego organizmu.

Smakuje wyśmienicie i naprawdę wiele pyszności możemy dzięki niemu wyczarować w naszej kuchni.

A co najważniejsze bez problemu i niewielkim nakładem pracy możemy przygotować go samemu!

 

  1. Podgrzewamy litr mleka pasteryzowanego do temperatury ok. 40-45 stopni. Z mleka „prosto od krowy” zbieramy śmietanę i gotujemy, po czym schładzamy również do temperatury ok. 40-45 stopni.
  2. Do tak przygotowanego mleka dodajemy gotową mieszankę bakterii, lub kilka łyżek (ok 150 gramów) kupnego jogurtu naturalnego (szukamy takiego bez zagęszczaczy i innych niechcianych dodatków).
  3. Tak przygotowaną mieszankę, dokładnie zamkniętą odstawiamy w ciepłe miejsce na 6-8 godzin. W tym procesie możemy posłużyć się pomocą koca, kaloryfera, bądź piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę.
  4. Po tym czasie schładzamy nasz gotowy jogurt. A tak uzyskany jogurt wykorzystujemy do zrobienia kolejnego i kolejnego…

 

 

A Jakie zalety ma nasz domowy jogurt?

  • jest w 100% naturalny, bez dodatków zagęszczaczy, czy mleka w proszku
  • jest znacznie tańszy od tych dostępnych w sklepie
  • możemy wykorzystać go dalej, przygotowując np. domowy serek!
  • przede wszystkim jest dużo smaczniejszy i daje nam satysfakcję, że przygotowaliśmy go sami!