Dworzysk – lawenda, drewno, natura

20 listopada 2015

Sok z kiszonych buraków. Nie tylko na Boże Narodzenie.

20 listopada 2015

Najlepszy Marchewkowiec

20 listopada 2015
Dworzysk drewno_9
DSCN2680 2
Bez tytułuIMG_6369IMG_6425
Fot. Natalia Semrał

Składniki:

  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 3 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczysz­czonej
  • 1,5 łyżeczki cynamonu
  • Szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 4 średnich marchewek startych na tarce o gru­bych oczkach
  • 2 szklanki ulubionych orzechów i migdałów

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy resztę składników mieszając je na wolnych obrotach miksera. Na koniec dodajemy migdały, orzechy i te mieszamy już ręcznie.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wy­smarowanej masłem i posypanej bułką tartą i pieczemy w 180 stopniach przez 50 minut.