Śniadanie na trawie

26 sierpnia 2015

Najbardziej rude wydarzenie w Polsce -Święto Rydza!

26 sierpnia 2015

Herbatka nawłociowa

26 sierpnia 2015
Screen Shot 08-10-15 at 05.40 PM
8SR_baner_data
nawloc2

Późnym latem, gdzie tylko się nie obejrzymy, zauważymy bardzo wysokie, musztardowo-żółte kwiaty, które radośnie porastają duże połacie terenu. To nawłoć kanadyjska (Solidago canadensis), krewniaczka naszej rodzimej nawłoci pospolitej, która na dobre zadomowiła się w europejskim krajobrazie. Nie mamy w Europie zbyt wielu tradycyjnych zastosowań tej nawłoci (została sprowadzona prawdopodobnie przez Brytyjczyków jako lek), jednak jeśli sięgniemy do podań plemion indiańskich dowiemy się, że nawłoć używana była w przypadku przeziębień, leczenia ran, zapalenia płuc. Obecnie wiemy również, że działa lekko moczopędnie (czyli pomaga oczyszczać organizm) oraz hamuje odpowiedź alergiczną. Latem z nawłoci proponujemy przygotować smaczną herbatkę.

Herbatka nawłociowa 

Wybieramy nawłoć, która rośnie z dala od dróg, wysypisk śmieci etc.

Zbieramy młode liście, pączki i świeżo rozwinięte kwiaty (czyli w praktyce szczyty pędów).

Łyżkę świeżego ziela zalewamy 300 ml wody (najlepiej wody miękkiej), przykrywamy talerzykiem i zostawiamy na 2-3 minuty.

Pijemy ciepłą lub zostawiamy do przestygnięcia i słodzimy miodem (najlepiej miodem nawłociowym).

Liście i kwiaty nawłoci można również zasuszyć i potem przechowywać w ciemnym, chłodnym miejscu.