Najlepszy Marchewkowiec

4 grudnia 2015

Dzikie Stoły!

4 grudnia 2015

Sok z kiszonych buraków. Nie tylko na Boże Narodzenie.

4 grudnia 2015
IMG_6425
3
DSCN2706 2DSCN2726 2DSCN2680 2

Składniki: 

  • 1 kg  buraków
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 listek laurowy
  • 2 ziarenka pieprzu
  • 3 szklanki wody
  • Pół kromki chleba na naturalnym zakwasie

Przygotowanie

Buraki szorujemy i obieramy. Kroimy na kawałki i wkładamy ciasno do dużego słoja (na dno układamy chleb). Dodajemy przyprawy. Zalewamy wodą z solą, tak by całkowicie przykryć zawartość słoja (nic nie może wystawać). Zamknięty słój zostawiamy na kilka dni w temperaturze pokojowej (zwykle ok. 4 dni). Gdy na wierzchu zacznie się tworzyć piana, zbieramy ją i przelewamy zakwas do innego naczynia, w którym będziemy go przechowywać w lodówce (może w niej przetrwać wiele miesięcy).

Buraków z zakwasu nie wyrzucamy! Możemy je wykorzystać do gotowania barszczu, do surówek albo do nastawienia kolejnego zakwasu.

Sok z kiszonych burków warto przygotować i pić nie tylko w okresie Bożego Narodzenia, bowiem taki zakwas to prawdziwe bogactwo witamin. Ma dużą ilość witaminy z grupy B, wspomaga metabolizm (bakterie powstałe w czasie fermentacji pobudzają trawienie i pracę jelit) , wzmacnia układ nerwowy, pamięć i koncentrację. Jest też bardzo dobrym źródłem witaminy C, potasu, magnezu, żelaza i kwasu foliowego, przez co jest polecany w anemii. Dodatkowo ma właściwości wzmacniające odporność i „leczy kaca”. Samo zdrowie.